Skip to content

Şirket Değerleme Raporu

Şirket Değerleme, günümüzde önemini giderek artırmakla birlikte birçok kurum tarafından da gereği anlaşılmakta olan bir hizmet. Gelişmiş ekonomilerde ihtiyaç duyulan bu raporlar, Türkiye’nin şeffaflaşan ekonomisi ve ilerleyen muhasebe yapısıyla daha da ihtiyaç duyulur hale gelmiştir ve gelmeye devam edecektir. Şirketinize ortak alacağınız veya hissedarlar arasında hisse alışverişlerinde ihtilafı önlemek için şirket değerleme raporu ‘na ihtiyaç duyulmaktadır.

Değerleme raporu ile şirketinizi düzenli olarak izleyebilirsiniz. Eksiklikleri görebilir ve bunları düzelterek zaman içinde gerçekleşen değer artış ve azalışlarını gözlemleyebilirsiniz. Muhasebe derin bir bilgi birikimi ister, şirket değerleme raporları kullanıcının daha kolay anlayacağı şekilde düzenlendiği için rahatlıkla anlaşılır.

Her alanda hizmet veren kurumlar, şirket değerleme raporu alabilir. Uzmanların uzmanlık alanları birçok sektöre yönelik olup finansal bakış ile sektörleri tanıyabilmeleri uzun zaman almamaktadır. Bu sebeple referanslarına bakılmasında fayda olmakla birlikte, referansı aynı alanda olmayan kurumların da değerleme raporu hazırlamasında sakınca bulunmaz.

Şirket değerleme raporları nerelerde kullanılır?
1. Şirket Evlilikleri ve Satışlarında
2. Vergiye Konu İşlemlerde (Veraset/İntikal – Vergi Barışı)
3. Çalışanlara Hisse Satışında
4. Halka Arzlarda
5. Ortaklar Arası Alım-Satım Anlaşmalarında
6. Eşler Arası Boşanmalarda
7. Kurumsal ve Ortaklık Ayrılıkları
8. Hasar/Zarar İşlemleri
9. Azınlık Hissedar Anlaşmazlıkları

işlemlerinde kullanılmaktadır.

Şirket Değerleme Raporu Kaç Sayfadır?

Firmanın büyüklüğü, şirket değerleme raporunun kapsamını da etkilediği gibi müşteri istekleri de çeşitlilik gösteriri ve rapor sayfa sayısını etkiler. Sunumun yapılacağı veya raporun sunulacağı kurum ve kişilerin raporda özellikle görmek istedikleri bilgilere göre değerleme raporları düzenlenir. İçeriğine ve başlıklarına karar verilen rapor için uzmanlar çalışmaya başlar.

Şirket Değerleme Raporu Ne Kadar?

Profesyonel hizmetlerde adam/gün ile danışmanlık hizmetlerinin bedeli hesaplanmaktadır. Şirket değerleme raporu için harcanacak zaman ile hizmetin bedeli hesaplanmaktadır. Kimi raporlar 10 gün sürerken kimi raporlar 45 gün sürebilmektedir. Birçok firma bu alanda hizmet vermektedir ve fiyatlar da çeşitlidir. Asgari fiyatlar 3000$’dan başlamaktadır.
Bu videoda şirket değerleme raporu içeriği hakkında detaylı açıklamalar yapılarak, raporun genel kapsamı hakkında bilgi vermek hedeflenmiştir.

Şirket değerleme ile marka değerleme aynı gibi gözükse de kavramsal farkları vardır. Marka değerlemesi sayfamıza göz atmayı unutmayın.

Back To Top
Ara