Günümüzde şirketlerin mali performansını değerlendirmek, yatırımcılar, şirket yöneticileri ve analistler için kritik bir gerekliliktir. Farklı…
Marka Nasıl Zihinde Canlanır
Marka, soyut halden elle tutulur hale gelene dek birçok yoldan geçer. İlk olarak isim iken logo haline alıp kağıt üzerinden halkın/toplumun ona duygusal bir bağ edinmesinin hikayesidir zihinde canlanma. Markalar için yapılan tüm yorumlar da esasında insan için yorumlarla benzerlik gösterir diye tanımlıyor Nükhet Vardar kitabında.
İyi marka, kötü marka gibi yorumlarla markayı hissediyor ve ona kimlik veriyoruz daha doğrusu ona katılmış olan kimliğin algısını hissediyoruz kullanıcılar veya müşteriler olarak.
İyi Marka Kötü Marka Algısı
Madem markalar, insanlar gibi bir kimliğe sahipse markaların oluşumu nasıl oluyor? Markanın logoya dönüşüp hizmete veya ürüne dönüştükten sonraki süreci müşterinin algısı ile marka kimliği oluşuyor. Bu durumda markanın sahibi olan firmanın şekillendirmeleri markanın oluşumunda asıl oluyor. Markanının logosu, paketi, rafta duruşu veya hizmetin sunumundan markanın beyinde bıraktığı ‘ilk’ algı, tıpkı bir kişinin kıyafetinin bir diğer kişide bıraktığı etki gibidir. Beğenir veya beğenmezsiniz, ama mutlaka bir yorumunu vardır söylenmese bile. Ancak ürün veya hizmet olduğunda ‘beğenemeseniz’ bile o hizmet veya ürünü alabilirsiniz. Almanız ise beğenmeniz anlamına yine de gelmeyecektir. O halde toparlarsak, hizmetin ya da ürünün sunumu ile müşterilerin algısında bir iz bırakır marka.
Hangi Doktor Güven Verir?
Markanın sunumunun sonrasında, markanın akılda kalması da markanın sürekliliği için gereklidir. Tercihlerimizi yaparken, ister istemez hatırladıklarımızla tercihimizi yönlendiririz. Kötü, iyi diyerek tercihi gerçekleştiririz. Bilinmeyeni alırız, sırf kötüyü hatırlayarak bu noktada markanın ‘iz’ bırakması önemlidir.
Hikayesi Olmak
Bir şarkıcı yarışmasında, 20 aday çıkar hepsi şarkısını söyler ama birisinin hikayesi vardır, yıllar önce hapis yatmıştır. İşte biz yarışmadan yıllar sonra sadece o yarışmacıyı hatırlarız ya işte ‘hikayesi olmak’ markalar için de önemlidir. Zaman zaman bir restoran açan girşimci ile sohbet ederler, kimilerinin hikayesi vardır bilmemne holdingin genel müdürüyken Ege’nin bir kasabasına gider ve orda bir tarla satın alır diye sürer gider hikayesi sonra da tüm İstanbul’lular onun restoranına giderler işte hep hikayederi ilgi çekici olan. Markanın ürünü ya da hizmeti satması için ilk kıvılcımlardan birisidir markanın hikayesinin olması.
Marka Gündemde Olmalı
Hatırda kalmak da markanın olmazsa olmazları arasındadır. Hem markanın o güne dek yaptığı yatırımlar hem de izleyen günlerde markanın piyasada yer etmesinin temelinde ‘hatırda kalmak’ vardır. İnsanlara benzetilen markalar için örneğimizi yine insanlardan, magazin dünyasından verelim. Bir ünlü oyuncu hayatını magazinciler önünde yaşarken yaptığı ‘hatırda kalmak’ adlı marka projesidir tam anlamıyla. Gündemde olan yani hatırda kalan oyucu, dizi film tekliflerinde ilk akla gelen alternatiflerden olacaktır. Bu sebepledir ki markalar da, gündemde kalmak için reklam, organizasyon çalışmalarını sürekli yaparlar.
Marka Farklılaşması
Tüm markalar aynı mıdır, elbette değildir. Marka planlaması yaparken, marka sahiplerinin markayı farklılaştırması gereklidir. Diğer türlü tüketicilere hitap etmek de zorlaşacaktır çünkü tüketiciler de farklıdır. Ürünün sunumu, reklamı, içeriği yani tüm adımları farklı olmalıdır devamlılık ve farklı müşterilere hitap edebilmek için.