Bir şirketi kurmak kadar, ortaklığı sonlandırmak da ciddi bir planlama ve özen gerektirir. Şirket ortakları,…
Şirket Değerleme Raporu Örneği
Şirket değerleme raporu örneği her şirkete göre değişse de size bu yazımızda örnek bir rapor sunuyorum. İçerik, detay ve rakamlardan bağımsız olarak raporu incelemenizi tavsiye ederim. Eğer sorularınız olursa, yorum bölümüne yazarsanız size en kısa zamanda cevap verebilirim.
Örnek raporu aşağıdaki linkten indirebilirsiniz:
sirket-degerleme-raporu-ornegi
Kısaca rapor içeriğinden bahsedelim.
Giriş ve Yönetici Özeti
Her raporumuzda yönetici özeti bölümü yer alır. Bu kısımda, raporun önemli bölümlerinden başlıklar ile önemli rakamlara burada ulaşabilirsiniz. Dilerseniz, ilginizi çeken alt başlığa doğrudan gider, zaman kazanırsınız.
Rapor Bilgileri
İlk başta raporu talep eden müşteriden, iletişim bilgileri ve raporun talep konusu olan dayanak sözleşmeye yer verilir. Raporun talep tarihi, müşteri numarası, raporun kapsamı, varsayımlar ve kısıtlayıcı unsurlardan bahsedilir. Bu varsayımlar, kimi zaman eksik bilgilerden kimi zaman da yeni oluşan ama önceki yıllarda olmayan yapılanmaları içerebilir. Uyarı ve bilgilendirmeler bölümünde, şirketi tanımayanlar için bilgiler bulunur. Daha önce şirket değerleme raporu okumamış kişiler için kavramların ve kısaltmaların bahsedildiği bir bölüm yer alır. Raporu hazırlayan kurum ve danışmana ait bilgiler de ilk bölümde yer alır. Kullanılan kaynaklar mutlaka raporda yer alır.
Şirket Profili
Şirketin tarihçesi, gelişimi, önemli gelişmeler, gerilemeler, ortaklık yapısı, yönetim kurulu ve yönetime ilişkin bilgiler ile şirket, raporun bu bölümünde anlatılır. Raporlar kimi zaman yeni hissedarlar kimi zaman da yeni iş birlikleri/şirket evlilikleri için hazırlanması sebebi ile dışarıdan bir kişi ve kuruma şirketi anlatmaya yönelik hazırlanmaktadır.
Faaliyet Bilgileri
Şirketin faaliyet konusu, hangi alanlarda hizmet verdiği, satışları ve iş riski ile faaliyetlerin değerlendirilmesine yer verilir. Riskler, teknolojik riskler olabileceği gibi hukuki riskler de olabilir.
Yönetim Kalitesi ve Kurumsallık
Son 20 yılın en çok konuşulan konusunda, raporumuzda yer veriyoruz. Şirketin temel taşı olan yönetimin hassasiyetlerine ve kurumsallığını irdeliyoruz bu başlık altında. Organizasyon şeması, işleyişi ile yönetimin hedeflerini değerlendiriyoruz.
Mali Kontrol ve Raporlama
Şirketin muhasebe düzeni, bütçe yapıp yapmadığı, mali denetimini nasıl yaptığı ve raporlamaları hakkında bu bölümde bilgiler verilir. Böylece şirketin, mali düzenini nasıl sağladığı irdelenir.
Ekonomi Sektör ve Bölge Analizi
Ekonomik analiz, daha çok yurtiçinde olmayan okuyucuların işine yarayabileceği gibi biraz da şirketin yüzdesel verileri ile ekonomik yüzdesel verilerin karşılaştırılması için hazırlanır. Her ne kadar hepimiz ekonomiyi takip ediyoruz desek de, yazılı olarak ortaya konması, mali veriler ile karşılaştırma yaparken kolaylık sağlamaktadır.
Sektör analizi bölümünde, yine sektörü bilmeyenler için kısa bilgilerin yer aldığı bölüm yer alır. Sayısal veriler ile sektör irdelenir ve şirket değerlemesine konu kurumun verileri toplam sektör verileri ile karşılaştırılabilir.
Yukarıda bulunan şirket değerleme raporu örneği linkinden rapora ulaşabilir veya aşağıda şirket değerleme raporu içeriği hakkındaki videomuzu izleyebilirsiniz: